16 Nisan 2024, Salı

Reel Economy

''Milli Derecelendirme Kuruluşu''

Yazı yazmanın cazibesi ,sorumluluğu ile birleşince ele alacağınız konunun önemi ağırlık kazanıyor.

İlk yazımı mesleğin ve  işin gereği  yazmış olmanın verdiği rahatlıkla bu kez konu  seçimim ; Sevgili arkadaşım Can Topaktaş'ın arayıp yeni yayına  geçen büyük bir proje için  "senden yazı istiyorum '' deyince, seçimim doğal olarak ekonomi oldu.

Günümüzde çok boyutlu ekonomik yaşamın  beraberinde  bol seçenekli kararlar ile  test edildiği, getirisi ve götürüsü ile sonuçlarını kısa sürede görebildiğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Sonuçta,  bu günkü yoğun bilgi dünyasında  uzun vadeli bir düşünce yapısı ile mi yoksa kısa vadeli pragmatik düşünce yapısı ile mi hareket edeceksiniz? Sorusu akla gelmektedir.

 

Bu soruyu nasıl cevaplarsınız bilemem ancak;  kendi adıma yukarıdaki cümlemin içinde yer alan “Bilgi” ağırlıklı düşünce ile karar verebilirim derim.

Bilgi kimde ise bu konuda doğru kararı onun  vereceğinden emin olabilirsiniz!

Tamda bu aşama  TV de haberlerde bir alt yazı  “Milli Derecelendirme Kuruluşu Geliyor” haberleri geçiyordu.

 

Dahası ekonomi programlarında;  konu tartışılıyor, derecelendirmenin öneminden  kredi notlarından, gelecekte ülkemizde düşünülen finans merkezi için oluşturulacak eko sistem ile finansal ve  sermaye piyasalarına  talep yaratma amaçlı olduğundan tutun, derecelendirme kuruluşlarından not talep ve arzlarına varasıya kadar  görüşler yer alıyor.

 

Ancak dikkat ettiğim husus katılımcı ve uzman tüm yorumcuların ağırlıklı düşüncesi, finansal kararların verilmesinde oluşturulması düşünülen  “Milli Derecelendirme Kuruluşu” nun ; yorumcular tarafından  biraz da önyargılı ve çekingen yaklaşım ile oluşan   düşünceyi kapsayıcı şekilde isteneni vereceği konusunda açık ve anlaşılır cevap veremeyişleri dikkat çekiciydi.

Anladığım  bu görüşlerin   temelinde  bilgiye erişimde soru işaretleri vardı.

Peki  bilgiye erişimi nasıl sağlayabiliriz

Bunu bir kamu politikası olmak üzere; şeffaf, açıklanabilir, hesap verebilir ve en düşük maliyetle ulaşılabilir olmasını ile sağlanabilir. Bu konuda  teknik ve bilişim alt yapısının tamamlandığını görmekle  beraber, yasal mevzuatın hazırlanmasıkanunlar arası uyum ve  iç hukuk düzenlemelerinin yapılması ile uygulama birlikteliğinin sağlanması gerekmektedir.

 

Peki bu konuda adım atmak  için ne bekliyoruz ?

 

 

Sedat AKBIYIK  YMM/BD

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık